Å

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Å

Ångström (ångströmsenhet), som är en äldre längdenhet använd främst inom spektroskopin. Den är uppkallad efter den svenske fysikern Anders Ångström.

åderbråck

Betydelse/definition1. Varicer: Sjuklig utbuktning/utvidgning på ett blodkärl (blodåder, vanligtvis ven), vanligtvis på benen (nedre extremiteterna).2. Aneurysm: Pulsåderbråck; utbuktning/utvidgning på en artärs kärlväggar. Dessa kan förekomma överallt i kroppen.

åderförkalkning

Betydelse/definitionLångsamt fortskridande sjuklig förändring med förträngning (avlagring och förhårdnad) av artärer (pulsådror) p.g.a. fettinlagring, kalkinlagring, och degenerativa förändringar i kärlväggens innersta lager.

åderhinna

Betydelse/definitionHinna mellan näthinna och senhinna.

åderlåtning

flebotomi, friläggande och öppnande av en åder.

åldersynthet

Betydelse/definitionSvårighet att se på nära håll.

ångest

en grupp ospecifika obehagliga tillstånd som karakteriseras av stark rädsla och spänning: generaliserat ångestsyndrom, GAD kontinuerlig ångest >6 mån; panikångest ångestsjukdom som yttrar sig i plötslig, intensiv panikattack med bl.a. svettning, darrning, svårighet att andas, yrsel och rädsla av att förlora kontrollen eller sitt förstånd; tvångssyndrom psykiska störningar med tvångshandlingar och tvångstankar.